در سفر به قشم کجا برویم؟
قشم، یکی از محبوبترین و بزرگترین جزایر ایران است که بهدلیل زیباییهای طبیعی و تاریخی، همچون گوهری مثالزدنی در جنوب کشور میدرخشد. همچنین آبوهوای معتدل و مطلوب این منطقه در فصل زمستان و بهار، در کنار فرهنگ غنی ساکنان این جزیره، آن را به یکی از اصلیترین جاذبههای گردشگری در جنوب کشور تبدیل کرده است که هر ساله جمع زیادی از هموطنان و توریستهای سراسر جهان در آن حضور مییابند.
به جزیره قشم لقب «جزیره عجایب هفتگانه» دادهاند. علت این موضوع تنوع در طبیعت بینظیر آن است. جاهای دیدنی قشم مانند جنگلهای حرا، دره ستارگان، غار نمکدان و تنگه چاهکوه، دستکمی از عجایب هفتگانه ندارند. جاذبههای گردشگری قشم شاید در یک سفر نگنجد؛ اما میتوانید بسته به علاقه و روحیه خود، برای بازدید از آنها برنامهریزی کنید. در ادامه منتخبی از جاهای دیدنی قشم را معرفی میکنیم.
1. مقبره بی بی مریم (تم سنیتی)
مقبرهی بیبی مریم، آرامگاهی باقیمانده از قرن هشت هجری قمری است که در روستای تم سنیتی جزیرهی قشم قرار دارد. این بنای کهن، در بین اهالی روستا به تم سنیتی نیز شهرت یافته است و امروزه یکی از جاذبههای گردشگری قشم محسوب میشود که معماری آن به معماری عمارتهای حکومت سلجوقیان شباهت دارد.
2. جزایر ناز
یکی از دیدنی های قشم، جزایر موجود در این منطقه از کشور هستند که به جزایر ناز شهرت یافتهاند و دیوارهای صخرهای و وسعتی حدود سه هکتار دارند. ویژگی منحصربهفرد این جزایر، رفتن به داخل آنها با خودرو یا بهصورت پیادهروی تا فاصلهی یک کیلومتری داخل آبهای آن است که بهدلیل شرایط جزر ممکن میشود و همین امر آن را به یکی از جذابترین مناطق دیدنی قشم تبدیل کرده است. این جزایر تقریبا 22 کیلومتر از قشم فاصله دارند و مسکونی نیستند. در زمان کوتاهی هنگام وقوع جزر، فاصلهای بین جزایر و ساحل قشم ایجاد میشود؛ در این زمان میتوانید از بالای جزایر ناز، تنگه هرمز و جزیره لارک را نظارهگر باشید.
3. بام قشم
بام قشم، در بخش غربی جزیرهی قشم قرار دارد که قسمتهای مرتفع آن از سنگ آهک و در دامنهها از ماسه سنگ، مارن و سیلت تشکیل شده است. در واقع این ارتفاعات، فلاتی نیمه مرتفع هستند که سطح وسیعی از جزیره را تشکیل داده و بهدلیل چشماندازی زیبا از جنگلهای حرا و سواحل شمال خلیج فارس، به یکی از جاذبههای گردشگری طبیعی قشم تبدیل شدهاند.
4. روستا و بندر لافت
روستای لافت، روستایی تاریخی و کهنی در شمال غربی جزیرهی قشم است که در نوع خود جالب و منحصربهفرد به شمار میرود. از ویژگیهای این روستا میتوان به منازل مسکونی آن اشاره کرد که همگی دارای حیاط مرکزی و بادگیر بوده و همین امر سبب شهرت این روستا به بندر بادگیرها شده است. آثار تاریخی دیگری همچون قلعهی نادری، قلعهی پرتغالیها، گنبد مدون و قبرستان این روستا که دارای سنگنبشتههایی به قدمت هزار سال است، این منطقه را به یکی از جاذبههای گردشگری و دیدنی جزیرهی قشم، تبدیل کردهاند.
5. سد گوران
در 78 کیلومتری جزیرهی قشم و در روستای گوران، سدی به همین نام و به قدمت حکومت پهلوی اول مشاهده میشود که برخی از کارشناسان و باستانشناسان معتقدند پی اولیهی این بنا در دوران حکومت هخامنشیان و تاج آن در دوران ساسانیان، احداث شده است. آب شیرین، از ویژگیهای این سد به شمار میرود که در بین اهالی اهمیت و ارزش زیادی دارد.
6. روستای توریان
توریان، روستایی واقع در 31 کیلومتری جنوب غربی جزیرهی قشم است که یکی دیگر از جاذبههای گردشگری این منطقه از خلیج فارس به حساب میآید و بهدلیل زمینهای کشاورزی گل آفتابگردان و نخلستانهای متعدد، از منظره و چشماندازی زیبا و مطلوب برخوردار است.
7. کاسه سلخ
منطقهای واقع در ساحل جنوبی جزیرهی قشم که از آن به کاسه سلخ یاد میشود، از وسعتی بالغ بر 35 کیلومتر مربع برخوردار بوده که خالی از هرگونه پوشش گیاهی است. بهدلیل چشمهی گوگرد با خاصیت درمانی و چندین هزار تپهی کوچک و بزرگ مخروطی شکل که بر اثر فرسایش و در طول زمان به وجود آمده و باعث ایجاد تپه ماهورهای متداخل شده است، این بخش از جزیره دیدنی خواهد بود.
8. تنگه عالی محمد
پدیدهای طبیعی و زیبا به فاصلهی کمی از تنگهی چاهکو، واقع در جزیرهی قشم مشاهده میشود که از آن به تنگهی عالی محمد، تنگهی آبنما و تنگهی سنگآب یاد میشود. انتهای مسیر این جاذبهی طبیعی، به گنبد نمکی نمکدان میرسد که تماشای آن خالی از لطف نخواهد بود.
9. غار نمکدان
غار نمکدان که زمینشناسان آن را طولانیترین غار نمک جهان معرفی کردهاند، پدیدهای طبیعی و بسیار زیبا است که در 90 کیلومتری جزیرهی قشم قرار دارد. این جاذبهی زیبا و دیدنی، داخل کوهی گنبدی شکل قرار گرفته است که بر بدنهی آن، میتوان رگههای سفید نمک و بر سطح آن، جریان آب نمک را مشاهده کرد. قندیلهای ایجادشده بر اثر رطوبت زیاد جزیره و نفوذ آب در داخل غار، بسیار زیبا و دیدنی است.
برای بازدید از غار نمکدان باید از جاده شوسهای بگذرید. بین جاده همجوار ساحل تا ورودی غار، حدود دو کیلومتر فاصله است که میتوانید آن را پیاده طی کنید. دهانه اصلی غار بهسمت جنوب است. برای طی کردن غار تا عمق 20 متری، نیازی به استفاده از چراغقوه ندارید؛ چراکه نور خورشید تا این فاصله را پوشش میدهد. گردشگران عادی و بدون تجهیزات مناسب غارنوردی، فقط میتوانند تا عمق 100 متری این غار بروند. برای رفتن به بخشهای داخلیتر غار باید علاوه بر وسایل غارنوردی و تجهیزات حرفهایتر، مهارت این کار را داشته باشید.
10. قلعه پرتغالی ها
در اوایل قرن 16 میلادی، دریانوردی به نام «آلفونسو آلبرکرک»، دستور ساخت قلعهای را در بخش شمال جزیره قشم صادر کرد که امروزه از آن بهعنوان قلعهی پرتغالیها یاد میشود. چند ستون، آبانبار و برج مراقبت، تنها چیزی است که در حال حاضر از قلعه پرتغالیها باقی مانده است.
قلعه تاریخی پرتغالیها از مساحتی بالغ بر دو هزار متر مربع برخوردار بوده و با استفاده از سنگهای آهکی، گچی و ساروج محلی ساخته شده است. پرتغالیها برای ساخت این قلعه از خاک سرخ هرمز استفاده کردند و معماری ایرانی را برای آن به کار بردند.
قلعه مذکور در ساحل واقع شده که محل رفتوآمد پرندگان دریایی مانند مرغ ماهیخوار و پلیکان است. اگر خوششانس باشید، در بازدید از قلعه احتمالا میتوانید این پرندگان را هم از نزدیک ببینید.