سرای خاتون قمصر، عمارتی باساخت معاصر اما اسلامی در کاشان
معرفی سرای خاتون
سرای خاتون قمصر، بنایی است از تلفیق معماری اسلامی و اصیل ایرانی که چند سالی بیشتر از احداث آن نگذشته است و در حال حاضر نیز مراحل ثبت خود را به عنوان یک اثر ملی طی میکند. بناهای جدید در دهههای اخیر مناسب با اصول و فرهنگ سنتی نیستند و به همین سبب ماندگار نمی شوند؛ اما بناهایی شبیه به این بنا نیز هستند که با تلفیق دانش روز و جلوههای سنتی و همچنین نیاز انسان معاصر ساخته شدهاند.
معماری سرای خاتون
در این بنای مقاوم و زیبا از سازههای مدرن، فولاد و بتن آرمه استفاده شده و ترکیبی از معماریهای اصیل ایرانی، مناظر چشمنوازی در سقف، ایوان و اتاقها ایجاد کرده است. در خصوص سبک معماری این بنا میتوان گفت که سردر سرداب این خانه به شیوه خانه تاریخی استاد پیرنیا و به شیوهای منحصر به گچبری شده است. اطراف حوضخانه صفحههایی وجود دارد که برای نشیمن استفاده شده و در میان صفحه، شاه نشین، در مقابل درب چوبی با گره درودگری و سقف مقرنس کاری شده، منظره زیبایی را به آنجا بخشیده است.
هریک از اتاق ها نیز با عنوان مشخصی طراحی شده و هرکدام از بناهای تاریخی خاصی الگو برداری شده است. درب های این سرا و ورودی آن به سبک سنتی دارای کلون و هشتی بوده، در نماسازی از کاهگل و نقاشی اصیل ایرانی و در تزیینات نیز مقرنس کاری، گره سازی، رسمی بندی و سبک های معماری دورههای مختلف ایرانی و اسلامی به کار رفته است.
در این خانه 200 نوع هنر بهکار رفته و هنرمندانی چون استاد بنی علی با هنر آینه کاریاش، استاد مطیفی فرد با هنر گچبری، استاد شبانی در هنر نقاشی، استاد ارس با هنر لایه چینی و استاد شعبانی در هنر کاشیکاری در سرای خاتون هنرنمایی کردهاند.